Natalia Intotero, Secretar de stat pentru românii de pretutindeni, a explicat pentru Jurnalul Naţional care sunt problemele românilor plecaţi peste hotare.
Jurnalul Naţional: Care sunt planurile dumneavoastră pentru românii de pretutindeni?
Natalia Intotero: Românii, oriunde s-ar afla ei în lume, nu trebuie să fie rupţi de tradiţiile, de cultura şi de limba românească. Trebuie nu doar să ştie că noi ne străduim să îi ajutăm, ci să şi vadă rezultatul acestor eforturi în viaţa de zi cu zi. Pentru ca proiectele noastre să vină în întâmpinarea nevoilor comunităţilor româneşti din străinătate am elaborat o strategie pentru românii de pretutindeni care se află în prezent în procedură de transparenţă decizională. Urmează actualizarea ghidului de finanţare, astfel încât la începutul sesiunii de proiecte să putem acţiona eficient în beneficiul românilor de peste hotare.
Ce aţi dori să schimbaţi rapid, astăzi?
Sunt multe aspecte care pot fi îmbunătăţite, însă nu îmi doresc shimbări peste noapte, lipsite de temei şi de înţelepciune. Vreau ca lucrurile pe care le facem să aibă o temelie solidă şi să fundamenteze, la rândul lor, schimbări benefice pentru românii din toată lumea. Obiectivul nostru nu este schimbarea în sine, ci consolidarea comunităţilor româneşti din afara graniţelor şi întărirea legăturilor lor identitare, lingvistice şi culturale cu România.
Aveţi un proiect la Sulina, săptămâna viitoare? Puteţi să ne spuneţi despre ce este vorba?
Avem deja un proiect de tradiţie care se desfăşoară în fiecare vară la Sulina şi anume taberele pentru tinerii români care trăiesc în străinătate – ARC 2012. În acest an, programul se desfăşoară în perioada 18 iunie – 3 septembrie, în serii consecutive, de câte şapte zile, în Centrul de Agrement pentru Tineret de la Sulina şi reuneşte peste 2.000 de elevi, studenţi, tineri şi profesori însoţitori din