Cum va putea participa România la Salonul de Carte de la Paris 2013, unde are statutul de invitată de onoare, în condiţiile reducerii cu o treime a bugetului ICR, se întreabă publicaţia culturală franceză ActuaLitté, în timp ce site-ul livreshebdo.fr vorbeşte de o reducere a ambiţiilor participării româneşti.
Presa franceză prezintă subiectul tăierii bugetului Institutului Cultural Român (ICR), în urma rectificării bugetare, în condiţiile în care acesta organizează participarea României ca ţară invitată de onoare la cel mai important eveniment editorial din Franţa - Salonul de Carte de la Paris, de anul viitor, ce va avea loc între 22 şi 25 martie.
"Din iulie, acesta (ICR, n.r.) cădea pradă unei veritabile reorganizări operate de clasa politică. Ţara era ameninţată cu extincţia culturală şi nu mai era mult până acolo, fiind în situaţia în care artişti din lumea întreagă s-au unit pentru a-i sprijini pe artiştii şi intelectualii români", notează site-ul actualitte.com, specializat în ştiri literare, amintind de decizia Guvernului de a trece ICR în subordinea Senatului, întâmpinată cu proteste de artişti şi organizaţii culturale din România şi din străinătate. ActuaLitté prezintă această decizie a Guvernului Ponta ca vizând atât statutul, cât şi misiunea ICR, cu riscul transformării acestuia într-o "excrescenţă politică".
A urmat reducerea bugetului ICR cu 30% (aproximativ 14,5 milioane de lei din bugetul ICR pe 2012, de circa 43 de milioane de lei, n.r.), prezentată ca "o deposedare crudă, care va afecta bineînţeles prezenţa ţării (României, n.r.) la Salonul de Carte".
"Chiar dacă mizele depăşesc cu mult Salonul de Carte de la Paris, se aşteaptă reacţii de la diferiţii actori implicaţi (în organizarea evenimentului, n.r.). Dar, în această poveste, este vorba de o problemă politică, în care opozanţii sunt preşedintele (Traian Băsescu, n.r.