Câteva junioare care au terminat pe locul 4 cu România la CM (Under 18) pot fi soluţii pentru JO de la Rio 2016
Din generaţia 1988, medaliată cu bronz la CM 2006, doar Cristina Neagu a apucat până la 24 de ani să joace la un turneu
Naţionala de junioare (U18) a terminat pe locul 4 la Campionatul Mondial din Muntenegru, după marile puteri ale handbalului feminin, Danemarca, Rusia şi Norvegia. Chiar dacă România a rămas în afara podiumului, rezultatul poate fi trecut la „reuşite“ în condiţiile în care investiţiile în sectorul juvenil sunt aproape inexistente, iar ultima finală la acest nivel a fost disputată în 2006, bronz obţinut de generaţia Cristinei Neagu.
Şi mai important decât acest rezultat este modul în care va fi gestionat viitorul handbalistic al fetelor care au ajuns la vârsta majoratului. Dacă ar fi luată ca exemplu ultima generaţie de excepţie, cea din 1988, concluzia este „AŞA NU!“. Echipa cu un lider incontenstabil, Cristina Neagu, ar fi trebuit, probabil, să se regăsească în mare parte la Jocurile Olimpice de la Londra (n.r. 24 de ani este o vârstă propice pentru marea performanţă), însă aceasta nu a fost băgată în seamă şi s-a pierdut în toţi aceşti ani. România a ajuns în „buza“ competiţiei supreme cu o altă echipă, îmbătrânită, iar deznodământul este arhicunoscut.
Ce urmează pentru generaţia lui Pricopi şi Perianu astfel încât istoria generaţiei 1988 să nu se mai repete? „Vârfurile vor fi promovate fără discuţie la senioare, se ştie că nu mă uit în cartea de identitate. Am cerut reînfiinţarea lotului B, iar jucătoarele vor fi atent monitorizate“, a răspuns Gheorghe Tadici. Selecţionerul susţine că noua generaţie a handbalului românesc va avea deja un cuvânt de spus şi la JO de la Rio 2016: „Câteva fete s-ar putea să se regăsească în lotul care va merge la Mondialul din 2013, însă n-ar fi exclus şi la Europenele din i