Peste 9.000 de hectare de teren agricol din Buzău au rămas fără irigații în urmă cu șapte ani, după ce o viitură formată pe râul Buzău a distrus o porțiune din sistemul de alimentare cu apă. Sătenii spun că de atunci recoltele sunt foarte slabe, din cauza lipsei umidității din sol. Aproape 8 milioane de lei ar fi necesari, spun cei de la Îmbunătățiri Funciare, pentru a repara conducta de irigații.
Inundațiile din 2005, căzute în județul Buzău, au distrus nu numai podul rutier de la Mărăcineni ci și o importantă conductă de alimentare a rețelei estice de irigații.
De șapte ani, canalul de irigații care alimenta terenurile agricole din comunele Mărăcineni, Poșta Câlnău, Vadu Pașii, Cochirleanca și Săgeata este năpădit de buruieni. Culturile de câmp primesc apă doar când plouă iar grădinile sunt irigate dintr-un canal îngust, al cărui debit de apă abia ajunge pentru terenurile din Mărăcineni. Sătenii își aduc aminte cu regret de anii când funcționau sistemele de irigații mai ales acum când merg pe câmp și văd cum uscăciunea le-a redus din recolte.
Mulți dintre cultivatori și-au săpat pompe însă cantitatea de apă este insuficientă pentru a menține constantă umiditatea din pământ. La câmp, numai ploile asigură aportul de apă necesar menținerii în viață a unei culturi.
Filiala Buzău a Agenției de Îmbunătățiri Funciare are în plan refacerea rețelei estice de irigații, cu un cost estimat la 8 milioane de lei. Finanțarea se va putea face doar dacă va exista interes din partea agricultorilor de a contracta servicii de irigații.
Dacă înainte de revoluție, județul Buzău avea irigații pe aproape toată suprafața sa agricolă, adică peste 41.000 de hectare, acum doar 600 de hectare primesc apă din aducțiunile Agenției de Îmbunătățiri Funciare.