Grecia solicită "zone economice speciale". Deocamdată doar o intenţie a autorităţilor de la Atena, de altfel bine primită pe plan local, strategia creării "zonelor economice speciale" se află actualmente pe masa discuţiilor cu reprezentantii Comisiei Europene, spre aprobare.
Dacă punerea ei în practică va fi finalmente confirmată, Grecia nu ar reprezenta un caz singular. Astfel de strategii sunt uzitate de economiile în dezvoltare (v.China), tocmai pentru stimularea creşterii economice - în prezent, principalul obiectiv în atenţia executivului elen. Ce înseamnă “zone economice speciale”?
În esenţă este vorba despre o măsură de atragere a investitorilor, cărora le sunt oferite, în schimb, anumite "avantaje fiscale şi administrative". Totuşi, aceştia vor fi obligaţi să plătească angajaţilor aceleaşi salarii, "actuala legislaţie a muncii va fi pe deplin respectată" - a ţinut să sublinieze ministrul Dezvoltării, Costis Hatzidakis. Salariile minime au fost reduse deja (şi) în scopul de a încuraja crearea de noi locuri de muncă; cu toate acestea, şomajul a atins în Grecia un nivel record (oficial, 23,1% în luna mai şi peste 25%, neoficial). De ce ar recurge Grecia la această măsură?
"Credem că aceste zone vor încuraja economia reală, prin crearea unui regim special de atragere a investitiţiilor şi producerea de exporturi", a declarat ministrul Dezvoltării. Grecia ar putea scăpa astfel din lanţurile recesiunii, după aproape cinci ani dramatici, timp în care programele de asistenţă internaţională s-au concentrat excesiv pe austeritate şi aproape deloc pe ceea ce ar crea şansa unei resuscitări salvatoare: creşterea economică. Decalogul ministrului grec al Dezvoltării
Pachetul de (10) măsuri anunţat de ministrul Dezvoltării - un Decalog, cum l-a numit presa - face parte dintr-un program de anvergură pe care guvernul grec intenţionează să-l promo