Robert Prechter, investitor cu experienţă în pieţele financiare, spune că în mai puţin de patru ani castelul de cărţi de joc al creditului se va prăbuşi
Dispariţia trilioanelor de dolari în titluri de credit va potenţa valoarea hârtiei verzi, deţinută nemijlocit
"Sfârşitul va fi în dezordine şi întrebarea va fi pentru fiecare cum reuşeşte să supravieţuiască"
Ne apropiem de un colaps economic, iar distrugerea cantităţii de credit existente nu se va face prin hiperinflaţie, ci printr-o spirală deflaţionistă pusă în mişcare de un lanţ de falimente, a declarat recent pentru portalul financiar Future Money Trends Robert R. Prechter Jr., preşedinte la Elliott Wave International.
El spune că inflaţia reprezintă injecţia de credit suplimentar, iar ceea ce noi avem în faţă este o dispariţie pe scară largă a titlurilor de credit.
Zeci de trilioane de dolari sub forma unor instrumente de credit şi alte sute de trilioane de dolari reprezentând produsele derivate nu pot fi plătite. În măsura în care acest credit nu poate fi rambursat, iar el reprezintă contrapartea averii a sute de milioane de oameni, procesul deflaţionist va conduce la evaporarea acestei avuţii.
Banii de hârtie reprezintă instrumentul final de stingere a unor datorii şi toată lumea îi va dori după ce oamenii vor vedea că cele mai multe dintre promisiunile de plată nu pot fi onorate.
În deflaţie valoarea banilor cash se apreciază, spune Prechter, care nu crede în teza hiperinflaţiei care ar fi aprinsă de tipăririle masive de bani ale băncilor centrale.
Acest lucru deja se întâmplă de patru ani, iar imobiliarele se află cu 45% sub maxime, mărfurile cu 40% sub valorile record din 2008, în timp ce pieţele de acţiuni sunt în medie mai jos cu 20-25% sub vârfurile atinse în perioada de expansiune a creditului. Investitorul american spune că activele vor continua să