* Programul de redresare economică a televiziunii: "Obţinerea unui credit bancar este, practic, imposibilă"
Televiziunea Publică intenţionează să se îndatoreze la bănci cu 40 de milioane de lei ca să plătească salariile compensatorii celor circa 1000 de angajaţi care vor fi disponibilizaţi, ne-a declarat Sorin Burtea, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al instituţiei.
Însă programul de redresare economică îl contrazice pe domnul Burtea, obţinerea unui credit bancar fiind, "practic, imposibilă", potrivit documentului citat.
Programul de redresare economică arată că, la 30 iunie 2012, TVR are "o lichiditate negativă" şi un "grad de îndatorare excesiv, care poate atrage în orice moment insolvenţa societăţii".
Documentul arată că, în conformitate cu legislaţia actuală, nu există instrumente pentru amnistiere fiscală sau alte forme de ajutor de stat, iar obţinerea unui credit bancar este, practic, imposibilă.
Sorin Burtea ne-a precizat: "Trebuie să se stabilească într-o urgenţă maximă criteriile în baza cărora vor fi daţi afară cei aproape 1000 de oameni, o treime din câţi suntem, după care vom lua bani de la bănci pentru lefurile compensatorii. Evident că împrumutul va trebui să-l plătească cei care rămân. Dacă se va ridica sechestrul de pe anumite conturi, probabil că băncile ne vor sprijini".
Programul de redresare economică a TVR a fost aprobat ieri, în CA, cu zece voturi pentru, două împotrivă şi o abţinere.
Sorin Burtea ne-a spus că cele două voturi împotrivă aparţin domniei sale şi, respectiv, lui Valentin Nicolau.
Printre altele, strategia prevede şi reducerea cheltuielilor cu 54%.
"Toate televiziunile publice din afara ţării sunt pe minus şi sunt ajutate de stat, noi suntem singurii lăsaţi în această situaţie. Datoriile pe care le avem au fost făcute în proporţie de 95% din motive obiective, din cauz