S-a scris mult si pe drept cuvant despre beneficiile ceaiului. Aceasta bautura este reconfortanta, are puteri antioxidante si diuretica. Dar s-a scris foarte putin despre faptul ca uneori ceaiul este contraindicat.
Mai exact, ceaiul nu trebuie baut oricand si oricum. Luat la intamplare, fara a tine seama de anumite reguli, ceaiul poate fi daunaor. Nu degeaba britanicii beau ceaiul in cadrul unui tabiet riguros respectat, pe care l-au preluat de la parintii si bunicii lor, relateaza Infoniac.
Nu bea ceaiul pe stomacul gol
Atunci cand suntem nemancati, stomacul este pregatit sa primeasca alimente. Sucurile gastrice sunt gata sa fie secretate, insusi stomacul asteapta sa se puna pe treaba. Oferindu-i ceai in loc de alimente, el se va pomeni cu tanin, substanta care afecteaza peretii stomacului. Cat despre aromele primite, chiar daca sunt placute, nu au caracter nutritiv.
Pe stomacul gol nu se recomanda ceai. In schimb, un pahar cu apa plata este binevenit.
Ceaiul fierbinte este daunator
Niciun aliment fierbinte nu cade bine la stomac. Specialistii considera ca un aliment care depaseste 62 de grade conduce la o iritare a peretilor sistemului gastric si chiar intarzie digestia. Temperatura optima pentru ceaiul pe care il bem este de 53 grade. Nu trebuie masurata cu termomerul: este acea temperatura care da senzatie de fierbinte, dar care nu opareste sau irita.
"Ceai cu gheata"
Ceaiul cu gheata este o moda care fascineaza nu numai la noi. Pare o bautura distinsa, la fel de distinsa ca un whisky cu gheata, servita insa de cei carora medicul le-a intezis alcoolul. Dar orice bautura foarte rece este daunatoare sistemului digesitv. Peretii stomacului sufera cand iau contact cu lichidul rece.
Poate unii nu stiu ca ceaiul cu gheata este mult mai rau decat inghetata. Explicati