E adevărat că travaliul durează mai mult timp şi e mai dureros la prima naştere? Sau că gravidele nu au voie să ia calmante înainte de momentul naşterii? Vei afla în cele ce urmează!
Citeşte şi:
Adevărat şi fals despre durerile de cap
Adevărat şi fals despre diabet
Femeile care nasc pentru prima dată nu au cum să-şi dea seama că travaliul a început.
FALS. Travaliul debutează prin contracţii uterine dureroase care se succed la intervale regulate de timp (în jur de 10 minute, de regulă). Aşadar, n-ai cum să nu-ţi dai seama că travaliul debutează. În plus, cu cât eşti mai aproape de naştere, cu atât durerile cresc în intensitate. Ca să înţelegi mai bine, în timpul travaliului colul se modifică: el se scurtează şi se mulează pe craniul bebeluşului, urmând fazele dilataţiei. Scopul reprezintă expulzarea fătului, a placentei, a membranei şi a lichidului amniotic.
Travaliul durează mai mult la o gravidă care naşte prima dată.
ADEVĂRAT. De regulă, pentru o mamă care naşte prima dată, travaliul e mai dificil şi poate dura în jur de 8-12 ore. În cazul urmatoarelor naşteri, durata travaliului ţine mai puţin, în medie 6-8 ore. Motivul pentru care un prim travaliu durează mai mult e legat de "lipsa de experienţă" a colului în a se dilata. De asemenea, organismul mamei se află la primele modificari de acest fel şi acesta trebuie să treacă printr-o aşa-numită fază de adaptare.
Citeşte articolul integral pe www.clickpentrufemei.ro