Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi Adormirea Maicii Domnului. Această zi încheie ciclul celor 12 sărbători domneşti, întrucât calendarul bisericesc începe pe 1-14 septembrie.
Preotul Octavian Moşin, de la Biserica „Întâmpinarea Domnului", din cadrul Universităţii de Stat, a declarat că Maica Domnului din primele secole ale creştinismului se bucură de cinste deosebită în sânul Bisericii Ortodoxe, pentru că „este mai cinstită decât heruvimii şi mai slăvită fără de asemănare decât serafimii".
„ Este omul prin care se restaurează creaţia şi vedem că, dacă prin Eva vine păcatul în lume, atunci adesea Maica Domnului este numită cea de-a doua Eva, prin care intră Mântuitorul şi Izbăvitorul sufletelor noastre în această lume. Prin aceasta şi demnitatea femeii este repusă la cinstea cuvenită, iar Maica Domnului, pururea Fecioară şi pururea rugătoare în ceruri, este cea care mijloceşte în faţa tronului ceresc, în special al fiului său şi Domnului Nostru Iisus Hristos pentru toate nevoile şi necesităţile pe care le avem noi de zi cu zi", a declarat preotul pentru Info-Prim Neo.
În cinstea Maicii Domnului sunt patru mari sărbători, care încep cu Naşterea ei, în septembrie, apoi urmează Intrarea ei în Biserică, apoi Bunăvestirea şi această ultimă sărbătoare închinată Maicii Domnului, Adormirea. „În popor i se mai spune şi Sfânta Marie cea Mare, pentru că de-a dreptul este mare evenimentul chiar prin trecerea ei la Domnul într-un mod cu totul deosebit. Şi vedem că Dumnezeu o ia în Împărăţia Sa şi stă în preajma lui rugând şi mijlocind pentru toate necesităţile noastre", a menţionat Octavian Moşin.