Germania cere un nou tratat care să-i dea mai multă putere Uniunii Europene.
Tratatele UE existente îngrădesc politica fiscală comună, iar în politica naţională a statelor membre, liderii UE pot interveni doar cu recomandări. Aceste lucruri ar urma să se schimbe, dacă planurile cancelarului german, Angela Merkel, se vor concretiza. Iar aceste planuri, care vizează un nou tratat al Uniunii Europene, încep să se concretizeze, scrie revista „Spiegel".
Germania cere o convenţie pentru a realiza proiectul unui nou tratat, înainte de sfârşitul acestui an. Tratatul ar urma să pregătească drumul pentru ceea ce Angela Merkel numeşte „mai multă integrare europeană" şi ar crea o nouă bază legală pentru UE. Consilierul cancelarului Merkel pentru politica UE, Nikolaus Meyer-Landrut, a exprimat această dorinţă în discuţiile avute la Bruxelles cu oficiali UE la nivel înalt, potrivit „Spiegel".
Este de aşteptat ca data pentru începerea convenţiei să fie stabilită la un summit al UE, în decembrie. Merkel insistă pentru completarea pactului fiscal recent aprobat, care armonizează politicile bugetare în 25 din cele 27 de ţări ale UE, printr-o uniune politică.
Germania ar dori, de exemplu, crearea unei baze legale care ar da Curţii Europene de Justiţie jurisdicţie pentru a monitoriza bugetele statelor membre şi pentru a penaliza ţările care nu respectă regulile privind deficitul.
Şanse mici de compromis
Până acum, totuşi, propunerea Germaniei nu prea a găsit susţinători în celelalte ţări membre. Într-o întâlnire a aşa-numitului Grup al Viitorului, o reuniune informală a 10 miniştri de Externe din ţările UE, majoritatea acestora s-a opus solicitării ministrului german de Externe, Guido Westerwelle, privind o convenţie pentru un nou tratat. Unele ţări, printre care Irlanda, nu vor să-şi asume riscul unui referendum naţional pe care l-ar implica un