Procesul de insolvență al Hidroelectrica are puține șanse să se încheie anul acesta, în lumina ultimelor elemente identificate de administratorul judiciar, probleme care ating toate zonele de activitate.
Pe lângă procesul de insol-vență, care a scos la iveală nenumărate „bube“, Hidroelectrica are probleme și cu seceta. Nu mai puțin de 253 milioane euro este suma estimată de către administratorul judiciar al companiei, Euro Insol, ca pierderi cauzate de seceta din ultimii doi ani.
Conform administratorului, și seceta este, de fapt, o cauză a procesului de insolvență, deși pentru aceasta există alte proceduri de limitare a pierderilor, precum clauza de forță majoră, declanșată în prezent, prin care sunt reduse livrările de energie proporțional cu scăderea producției. De altfel, în ultimul an, Hidroelectrica a activat de mai multe ori clauza de forță majoră, începând cu septembrie anul trecut. Cel puțin teoretic, clauza permite evitarea pierderilor pentru companie, fiind erodate doar veniturile și profiturile, nu și marjele de profit.
Salarii de invidiat pentru hidroelectroliști
Dar nu seceta este cea care a ținut capul de afiș al subiectelor legate de Hidroelectrica în ultima săptămână, ci subiectul referitor la salariilor angajaților. Opacitatea specifică regiilor autonome și, în general, instituțiilor de stat, a fost spartă tot de administratorul judiciar. „Contractul colectiv de muncă în Hidroelectrica, încheiat în 2005 și care expiră în 2014, are multe anomalii, este împovărător pentru indicatorii financiari ai companiei și încurajează nemunca“, spune Remus Borza, directorul Euro Insol.
Mai exact, este vorba de diferența dintre salariul de bază și venitul total, rezultată din sporuri și indemnizații. Și care face ca venitul mediu pe angajat să se ridice la 1.643 de euro, adică peste 7.000 de lei. În mod normal, o companie, fie ea