Revenirea lui Traian Băsescu la Cotroceni este în atenţia liderilor europeni, dar şi a presei internaţionale. Comisia Europeană a anunţat marţi că a luat notă de reinstalarea sa în funcţie şi consideră că procesul de respectare a cadrului juridic şi constituţional este acum complet. Totodată, CE afirmă că rămâne vigilentă cu privire la evoluţiile din România, prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), după cum a declarat purtătorul de cuvânt al CE, Olivier Bailly.
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a salutat punerea în aplicare a deciziei Curţii Constituţionale a României ce permite preşedintelui român Traian Băsescu să-şi reia funcţia după suspendare, şi îi încurajează pe oamenii politici români să lucreze împreună pentru o Românie democratică şi prosperă.
Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, şi Liderul Grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, salută implementarea deciziei Curţii Constituţionale privitoare la referendumul din 29 iulie 2012 şi întoarcerea în funcţie a preşedintelui Băsescu.
"Invalidarea referendumului desfăşurat pe 29 iulie 2012 a fost constatată de către Curtea Constituţională. Salutăm implementarea acestei decizii prin sesiunea Parlamentului României şi publicarea în Monitorul Oficial. Acesta a fost singurul pas corect, având în vedere participarea insuficientă la referendum. Ca urmare, salutăm întoarcerea în funcţie a preşedintelui Traian Băsescu şi încheierea interimatului," au afirmat Martens şi Daul.
Ce zic analiştii
Presa internaţională, la rândul ei, alocă spaţii largi informaţiei privind revenirea lui Băsescu, ştirile agenţiilor de presă străine făcând turor ziarelor europene. Presa ungară comentează revenirea lui Băsescu şi din alte perspective. "Băsescu se întoarce după 52 de zile de la suspendarea sa. Pa