„Aşteptam o înştiinţare oficială", spune purtătorul de cuvânt al Salonului de Carte, cel mai important eveniment editorial din Franţa, care se desfăşoară între 22 şi 25 martie anul viitor.
Cum va putea participa România la Salonul de Carte de la Paris 2013, unde are statutul de invitată de onoare, în condiţiile reducerii cu o treime a bugetului ICR, se întreabă publicaţia culturală ActuaLitté, iar site-ul livreshebdo.fr vorbeşte despre o reducere a ambiţiilor participării româneşti. Mai mult, livreshebdo.fr scrie că francezii au demarat organizarea Salonului de Carte cu România ca invitată de onoare şi că nimeni nu i-a înştiinţat despre situaţia ICR. „Am aflat din presă despre reducerea bugetului ICR. Aşteptam o înştiinţare oficială", spune purtătorul de cuvânt al Salonului de Carte, citat de site-ul francez.
ICR riscă să devină o „excrescenţă politică"
„Din iulie, ICR cădea pradă unei veritabile reorganizări operate de clasa politică. Ţara era ameninţată cu extincţia culturală şi nu mai era mult până acolo, fiind în situaţia în care artişti din lumea întreagă s-au unit pentru a-i sprijini pe artiştii şi intelectualii români", notează site-ul actualitte.com, amintind de decizia Guvernului de a trece ICR în subordinea Senatului, întâmpinată cu proteste de artişti şi organizaţii culturale din România şi din străinătate. ActuaLitté prezintă decizia Guvernului Ponta ca vizând atât statutul, cât şi misiunea ICR, cu riscul transformării acestuia într-o „excrescenţă politică".
Toate proiectele sunt afectate
„Chiar dacă mizele depăşesc cu mult Salonul de Carte de la Paris, se aşteaptă reacţii de la diferiţii actori implicaţi în organizarea evenimentului. Dar, în această poveste, este vorba despre o problemă politică, în care opozanţii sunt preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. Şi cum cel dintâi nu a fost demis prin referendum, Vi