TIMISOARA. Specializata in anchetarea marilor cazuri de coruptie si trimiterea dupa gratii a infractorilor cu functii si a miliardarilor de carton, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a devenit o structura incomoda chiar si pentru celelalte unitati ale Ministerului Public.
Nu putini sunt cei care considera ca infiintarea DNA ar fi reprezentat o cheltuiala inutila din banii publici, in conditiile in care aceleasi anchete puteau fi duse la bun sfarsit si de procurorii de la alte unitati de parchet, motiv pentru care, nu de putine ori, deasupra institutiei conduse de Daniel Morar a planat spectrul desfiintarii.
Aceasta dorinta a unora care vad in DNA o amenintare permanenta a reaparut in viata publica in urma cu o luna, cand premierul Victor Ponta si-a pus semnatura pe un document redactat de Consiliul National al Societatii Civile Romanesti, in care, printre altele, se prevedea desfiintarea DNA, ANI, CNSAS si CCR.
In timp ce premierul a acuzat ca avem de a face cu o intoxicare tipica de campanie, Consiliul National al Societatii Civile Romanesti, din care face parte si exoticul Sindicat al Cadrelor Militare Disponibilizate, a pus pe un site de pe internet documentul cu acordul “in principiu” a primului-ministru.
Mutarea DNA Timis in fostul sediu al SRI, o promisiune neonorata
Atitudinea anti-DNA a autoritatilor centrale de la Bucuresti se pastreaza, intr-o oarecare masura, si in teritoriu, in conditiile in care procurorii anticoruptie sunt nevoiti sa-si deruleze anchetele in spatii absolut improprii. Nici Timisoara nu face exceptie de la regula, in ciuda faptului ca, in ultima vreme, s-a vehiculat ideea ca Serviciul Teritorial al DNA va fi mutat in fosta cladire a SRI, de pe bulevardul Take Ionescu.
Deocamdata, autoritatile nu si-au respectat aceasta promisiune, iar procurorii si ofiterii DNA continua sa-si desfasoare activita