Pe lângă ingredientele folosite pentru a-i da gust, secretele mâncării bine gătite sunt răbdarea, pasiunea şi dragostea. Premiul întâi la concursul de gastronomie la Festivalul Văii Gurghiului, pentru tochitura de porc cu mămăligă, a fost câştigat de Nicoleta Man, reprezentanta comunei Ibăneşti.
Plină de entuziasm, dragoste pentru lucrul bine făcut şi multă răbdare, Nicoleta Man a gătit o tochitură de porc cu mămăligă, servită cu varză murată stropită din belşug cu ulei din sâmbure de bostan. Deşi toţi concurenţii au avut de gătit aceeaşi reţetă, gustul oferit de mâncarea făcută de Nicoleta a impresionat membrii juriului.
Reţetă păstrată cu sfinţenie de la bunica
„Reţeta stabilită de membrii juriului a constat dintr-o mâncare tradiţională, numită cina porcului. Este o reţetă tradiţională din comuna noastră, care are şi mici secrete. Eu am moştenit-o de la bunica. Dar cred că orice faci, dacă faci cu pasiune şi dragoste iese bine”, a declarat Nicoleta Man, care a acceptat să ne dezvăluie ingredientele folosite şi modul de preparare al tochiturii de porc.
„Cantitativ nu aş putea spune, pentru că se ia după numărul de persoane care participă la tăiatul porcului. Dar să zicem un kilogram de carne care se ia de la falcă sau de la bărbie, care are şi carne, dar mai multă grăsime, pentru că în această mâncare nu se mai adaugă untură sau ulei pentru prăjeală. Carnea este tăiată în bucăţi potrivite şi se pune în cratiţă de tuci, care este recomandată. Se adaugă sare şi piper şi se lasă la fiert în acea untură care rezultă după procesul termic. Cred că cel mai mult a impresionat juriul carnea tocată condimentată, gata pentru cârnaţi, aceasta fiind un adaos la mâncare. Peste bucăţile de carne, când sunt de jumătate prăjite, se adaugă şi 200-300 de grame de carne pentru cârnaţi şi se lasă totul pe foc până ce carnea este bine pătrunsă.