Aproape 30% din totalul de 265.000 de hectare cultivate din judeţul Braşov au fost afectate de seceta prelungită din acest an. În ciuda eforturile bugetare necesare pentru combaterea efectelor secetei, sunt şi guri rele care fac comentarii răutăcioase.
Liderii Partidului Conservator s-au declarat nemulţumiţi de acest lucru şi au vrut să sublinieze eforturile Ministerului Agriculturii în acest sens.
Printre măsurile guvernamentale şluate se numără creşterea cuantumului sumei acordate ca sprijin pe hectar, de la 132 la 170 de euro, sprijinul de minimis pentru agricultorii care au suprafeţe între 1 şi 10 hectare şi care vor primi, probabil începând cu luna noiembrie, 100 de lei la hectar, sumele alocate ca ajutor de stat pentru despăgubiri provocate de secetă destinate producătorilor agricoli mari şi, nu în ultimul rând, de efortul de a se aloca mai devreme, banii pentru înfiinţarea culturilor de toamnă. Aceste sume se pot accesa încă din 25 iulie, prin intermediul APIA.
Laptele se scumpeşte cu până la 30%
Potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii, seceta a afectat 81,2% din suprafeţele cultivate cu porumb, 45,8% din cultura de floarea soarelui şi 30,5% din suprafeţele cu grâu şi vor fi necesare 50 milioane de euro pentru despăgubirea agricultorilor afectaţi de secetă. Din această cauză, urmează şi alte efecte, precum scumpiri ale pâinii, laptelui, unii fermieri estimând creşteri de până la 30% până la iarnă.
Totodată, preţul grâului este la cel mai înalt nivel din ultimii 25 de ani chiar şi în Germania. Tona de grâu standard a ajuns la 250 de euro, în timp ce grâul de cea mai bună calitate se vinde cu 285 de euro pe tonă. Prognozele arată că la grâu şi secară producţia din acest an va fi mai mică cu un milion de tone, comparativ cu media din ultimii cinci ani.
Rusia are de asemenea, pierderi în sectorul agricol de peste 1 miliard