Petrolul şi gazele naturale au fost cei doi piloni pe care s-a dezvoltat economia rusă postsovietică şi pe care acum creşte "Era Putin". Sub conducerea lui Putin, Rusia se luptă umăr la umăr cu Arabia Saudită, un stat mai bogat, pentru statutul de cel mai mare producător de petrol din lume, iar progresul în această cursă este vital, deoarece veniturile din petrol şi gaze naturale au un aport de 50% la veniturile totale ale bugetului rus.
Veniturile din petrol şi gaze naturale au reprezentat anul trecut jumătate din totalul veniturilor de 350 mld. dolari de la bugetul de stat al Rusiei, scrie Bloomberg.
După căderea URSS, veniturile din petrol şi gaze naturale au stimulat economia rusă - pe măsură ce preţurile petrolului şi gazelor creşteau, avansa şi economia rusă. Astfel, ţara a reuşit să depăşească colapsul care a urmat după destrămarea Uniunii Sovietice şi a transformat oraşe ca Moscova şi St. Petersburg în metropole moderne, ceea ce i-a permis lui Putin să atragă voturile populaţiei oferind programe ample de cheltuieli publice, notează policymic.com.
Resursele epuizate
Viitorul este însă sumbru pentru industria petrolului şi a gazelor naturale din Rusia. Multe dintre zăcămintele existente au ajuns la maturitate, ceea ce înseamnă că nivelul producţiei scade. Investiţiile pentru găsirea unor noi zăcăminte de petrol şi gaze naturale sunt reduse, iar aceste resursele noi se află în locaţii greu accesibile: în nordul Siberiei, insula Sahalin din sud-estul ţării şi în Oceanul Arctic. În plus, la accesul dificil al acestor zăcăminte se adaugă şi costurile ridicate de producţie şi transport.
Între timp, guvernul de la Moscova a devenit atât de dependent de veniturile din petrol încât dacă vinde petrol extras din regiunea munţilor Urali la un preţ mai mic de 117 dolari pe baril, încep să apară probleme la bugetul de stat. Pe 27 august petrol