Spania trăiește în continuare sub presiunea crizei datoriei suverane, a șomajului și a protestelor sociale. Premierul spaniol, Mariano Rajoy încearcă, în măsura în care poate, să-și facă ordine în propria casă, implementand un neîntrerupt șir de măsuri de austeritate pentru a ține în frâu deficitul bugetar.
Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea
Dar problema cea mai mare a executivului de la Madrid este costul ridicat al finanțării datoriei suverane și singura care poate da o mână de ajutor in acest moment este Banca Centrala Europeana, care in reuniunea din 6 septembrie va decide când, cum și in ce fel va interveni pentru a sprijini Spania si Italia în acest sens. Rajoy trebuie să convingă Europa să-și inmoaie tonul și să facă un minim de concesii Spaniei, iar pentru asta a pregătit o ofensivă agendă diplomatică, care a debutat astăzi în Madrid cu vizita președintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Premierul spaniol, Mariano Rajoy, inaugurează această săptămână cu doua importante puncte în agenda internaținală a noului curs politic. Astăzi el s-a intâlnit cu președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, iar joi îl va primi la Moncloa pe președintele francez François Hollande. Urmând ca peste o săptămână, în aceeași zi în care se va reuni consiliul Bancii Centrale Europene, sa aiba o întâlnire cu cancelarul German Angela Merkel.
La întâlnirea, pe care tocmai a avut-o cu președintele Consiliului European, premierul spaniol a reiterat două importante obiective ale politici sale comunitare.
Conform propriilor declarații făcute în conferința de presă, ținută în urma întâlnirii, Rajoy dorește să se opereze cu ”maxima celeritate pentru a se cadea de acord asupra unor importante reforme structurale”, care vizează în opinia sa impunerea unei legislații fiscale comune la nivel comunitar și crearea unui sis