Tipuri de persoane "neplăcute"
Sub numele de persoană dificilă se ascund diverse tipologii: oameni care iau orice remarcă a ta că un reproŞ, că un motiv de confruntare Şi conflict sau care încearcă prin orice metodă să profite de pe urmă muncii Şi implicări tale, oamenii care sunt în permanenŢă într-o stare de neliniŞte Şi apărare, că Şi cum un pericol ar pândi la tot pasul, oameni care te copleŞesc cu pesimismul lor Şi dispoziŢia negativă, care văd numai probleme Şi eŞecuri.
Când politeţea lipseşte
Există un set de reguli precise, scrise Şi nescrise, privind comportamentul Şi atitudinea noastră în societate Şi în relaŢiile interumane: spune „mulŢumesc„, „te rog„, respectă rândul când aŞtepŢi, nu ridica tonul când vorbeŞti cu cineva, nu te folosi de slăbiciunea unei persoane, pentru a obŢine ce doreŞti, etc. Persoanele dificile ignoră toate aceste reguli Şi convenŢii sociale. Consideră că pentru ei, există alt standard, alte valori. Se consideră speciali Şi astfel ei sunt în afară acestor norme Şi reguli sociale.
Cum să comunici cu persoanele dificile
Iată câteva sfaturi, care va ajută să stabiliŢi o legătură mai eficientă, cu persoanele dificile, să evitaŢi conflictele Şi situaŢiile tensionate:
1. Ascultă Şi lasă cealaltă parte să se exprime mai mult. Rezistă tentaŢiei de a judeca Şi a trage concluzii. Pune întrebări deschise Şi perminte acesteia să răspundă. Fi interesat, aprobator Şi pastrează contactul vizual.
2. Tratează-le normal, firesc. Nu le evită Şi nu îŢi schimbă comportamentul. Schimbare de comportament va fi interpretată că o dovadă a faptului că tu ai greŞit sau ai comis o eroare sau eŞti o persoană care o priveŞti cu ostilitate sau neîncredere.
3. Atunci când interacŢionezi cu o persoană dificilă, evită sferă emoŢională, afectivă. Rămâi în cadrul raŢional, concret Şi discută comportamente Şi fapte