* Aurel Leca: "Lipsa specialiştilor ne-a adus în această situaţie"
Construcţia microhidrocentralelor din judeţul Argeş va fi suspendată dacă nu intră în legalitate până pe 16 septembrie, după cum a declarat, zilele trecute, ministrul Mediului Rovana Plumb, în urma unei vizite în judeţul Argeş, la microhidrocentralele de pe râul Capra.
Asociaţia Română de Mediu (ARM) şi-a exprimat îngrijorarea încă din toamna anului trecut cu privire la modul în care sunt executate lucrările pentru realizarea unei salbe de microhidrocentrale pe râurile Capra, Buda şi Otic, din judeţul Argeş. Potrivit ARM, microhidrocentralele sunt construite într-o arie protejată încadrată în reţeaua "Natura 2000" ca sit de importanţă comunitară.
La acea vreme, ARM afirma: "Cele mai mari probleme din punctul de vedere al respectării legislaţiei de mediu sunt cele legate de activităţile desfăşurate direct în albia minoră a râurilor (unde au fost amplasate, de regulă, conductele de apă pentru microhidrocentrale). S-a putut constata că lucrările au dus la afectarea gravă a ecosistemului acvatic, ca urmare a cantităţilor mari de materii în suspensie, a utilizării de materiale explozive pentru derocări şi executării lucrărilor cu utilaje şi echipamente direct în albia râurilor. S-a constatat, de asemenea, şi degradarea malurilor, afectarea zonelor de reproducere a păstrăvului şi posibile probleme în asigurarea debitului apei necesare menţinerii ecosistemului".
Aurel Leca, expert în energie, consideră că "adevărul este undeva la mijloc".
Domnia sa ne-a precizat: "Avem foarte puţini experţi de mediu şi de aceea există foarte multe improvizaţii. Institutele de specialitate au pierdut enorm de mulţi specialişti, iar cei care aprobă astfel de proiecte se află într-o insuficienţă cunoştinţă de cauză. Problemele de mediu sunt extrem de complicate, iar diferenţa dintre pretenţ