Românii își vor da seama cu siguranță că Băsescu nu este Răul întrupat și că problemele lor prezente vor continua și după ce el nu va mai fi președinte.
Jos Băsescu! Tiran, dictator, „golan“, după spusele lui Crin Antonescu, căruia îi face mare plăcere să ne reamintească vocabularul predilect al lui Iliescu, cel din anii 1990...
În criza actuală, limbajul politicienilor români nu este nici pe departe unul politic corect. Acest limbaj soft ne-a venit din Statele Unite și s-a impus în Franța ca un soi de comportament cenzurat și autocenzurat. „Politicul corect“ mai rotunjește colțurile brutalei realități, o ascunde. Orbii nu mai sunt orbi, ci „nevăzători“, iar un negru este o persoană de culoare... Ca să nu mai vorbim de săraci, care sunt „persoane defavorizate“. Se speră ca moda aceasta care a fost impusă în numele respectului, al antidiscriminării, al antirasismului să mai frâneze violența. Ei bine, eu sunt convinsă că, dimpotrivă, această cenzură, prin constrângerile sale, nu face decât să exacerbeze furii surde și o agresivitate abia refulată.
În zilele noastre, comunicarea este sacrosanctă – în jurul ei roiesc întreprinderi și companii de experți în marketing politic. Ponta a luat foarte în serios chestiunea în toate întrevederile pe care le-a avut când a ajuns, pe 12 iulie, la Bruxelles și a jucat rolul naivului – un tinerel, nu-i așa? – explicând că are unele dificultăți de comunicare. Fără discuție că i-au lipsit câteva elemente mai rafinate, mai cizelate de limbaj. Dar nu este exclus ca rolul inocentului stângaci să-i fi fost sugerat (suflat din culise).
Ultima campanie electorală prezidențială din Franța a ilustrat magistral ponderea atotputernicei „com“ (de la comunicare – în general înșelătoare, partizană). François Hollande i–a fost vândut opiniei publice ca „omul normal“, ceea ce nu înseam