Furtul de apă termală care a făcut ca în ultimii doi ani lacul cu nuferi din Băile 1 Mai să rămână pe sec a ajuns în sfârşit o prioritate "pe bune" a autorităţilor. Săptămâna trecută, prefectul Claudiu Pop a dispus înfiinţarea unei comisii care să depisteze toate forajele ilegale din zonă, pentru a descoperi cine fură şi pune în pericol dispariţia unei rezervaţii unice în Europa.
Însoţiţi de Poliţie, reprezentanţii a cinci instituţii au controlat pentru prima oară toate pensiunile din Sânmartin, reuşind să obţină şi primele rezultate concrete.
Lac termal îngheţat
În decembrie 2011, naturaliştii de la Muzeul Ţării Crişurilor trăgeau un semnal de alarmă disperat: lacul cu nuferi din Băile 1 Mai, rezervaţie naturală protejată, era secat şi îngheţat, fapt ce periclita chiar supravieţuirea nuferilor care au făcut celebră staţiunea.
O echipă de scafandri au făcut măsurători în adânc şi au constatat că izvoarele subterane ce alimentează lacul erau moarte. Pentru a-l salva, muzeografii l-au pus pe "respiraţie artificială", pompând în lac apă termală de la un foraj din apropiere. Apoi, pe baza unor studii, au informat autorităţile că scăderea debitului avea drept cauză furtul de apă şi exploatarea iraţională a acestei resurse de către unităţile turistice. "După 1990, monitorizarea exploatării apei geotermale în Sânmartin a scăpat total de sub control, realizându-se după estimările noastre peste 100 de foraje ilegale pentru vile şi pensiuni în Băile 1 Mai şi Felix. Acestea influenţează funcţionarea ecosistemului din aria naturală protejată", arătau specialiştii Muzeului în referatul trimis în februarie 2012 Ministerului Mediului, dar şi forurilor locale şi judeţene. Niciuna dintre autorităţi nu a mişcat, însă, niciun deget ca să prindă hoţii, ci doar au întreţinut o intensă, dar sterilă, corespondenţă pe această temă.
Din martie 2012, nivelul şi