Acţiunile care au avut în ultimii ani cele mai mari rate de distribuire a dividendelor de pe bursă se numără printre puţinele acţiuni care s-au apreciat în ultimii patru ani şi au făcut notă discordantă de restul titlurilor cotate, care cu foarte puţine excepţii au înregistrat randamente negative în această perioadă.
Majoritatea acţiunilor de pe bursă au consemnat scăderi în perioada 27 august 2008 - 27 august 2011 din cauză că în luna septembrie din 2008 banca de investiţii americană Lehman Brothers şi-a anunţat falimentul, fapt ce a condus la un val puternic de scăderi la nivelul tuturor burselor, iar bursa de la Bucureşti a fost una dintre cele mai lovite.
În aceste condiţii, investitorii au fost mult mai prudenţi şi s-au refugiat în special în acţiuni cu rate mari de distribuţie ale dividendelor, care sunt o sursă sigură de cash pe care o primesc de la companie.
Spre exemplu, din totalul de opt acţiuni care au înregistrat creşteri pe bursă în ultimii patru ani, şase dintre ele sunt recunoscute pentru ratele mari de distribuţie a dividendelor pe care le-au oferit.
Din această categorie face parte spre exemplu Zentiva Bucureşti (SCD), care a înregistrat una dintre cele mai mari creşteri în această perioadă, de 49,1%, în acelaşi timp acţionarii producătorului de medicamente fiind recompensaţi cu dividende foarte generoase.
Zentiva a distribuit în 2010 şi 2011 dividende brute cumulate de 0,381 lei/unitate, reprezentând aproximativ jumătate din preţul actual al acţiunilor Zentiva Bucureşti pe bursă de ieri, de 0,78 lei/titlu.
Practic cine ar fi deţinut acţiuni ale producătorului de medicamente în această perioadă ar fi obţinut cumulat cu dividendele un randament brut de 120%, respectiv 1,171 lei la o investiţie iniţială de 0,53 lei/titlu.
"Investitorii nu mai au răbdare să creadă în poveşti cum că o companie va genera ban