”Astia de acum din Parlament cred ca va fi reales vreunul dintre ei daca ni-l aduc la loc pe Basescu fara sa mai lupte?????” . Mesaje de acest gen imi vin cu sutele pe Facebook. ”Nu mai votez cu USL, fiindca nu l-a demis pe Basescu, tinand cont de votul meu”. ”Trebuia sa reziste, nu sa cedeze. Europa nu are ce ne face”…si cate altele.
Frustrarea oamenilor este normala. Probabil, sunt si unii postaci care lanseaza astfel de atacuri ca sa decredibilizeze USL. De fapt, ca sa nu existe alternativa la gruparea Traian Basescu.
Caci, intrebarea fireasca este: daca nu mai votezi cu USL, votezi cu Basescu? In 1992, partidele din jurul lui Ion Iliescu adunasera 51 la suta. De cealalta parte, un grup reprezentand peste 40 la suta din electorat acumula o dezamagire uriasa. Si in 2004 Traian Basescu s-a putut baza pe electori care nu uitau acel moment. In prezent, 80 la suta din cei care vin, de regula, la vot, au facut un efort pentru a-l alunga de la Cotroceni, iar frustrarile sunt imense. Intr-un stat democratic, povara votului din 29 iulie va face sa se prabuseasca orice constructie care poate fi asociata cu Traian Basescu, in urmatorul deceniu.
Meciul se rejoaca, dupa alegerile din decembrie. Voturile fictive din Pakistan si republica Moldova vor conta doar pentru un post-doua de parlamentar al diasporei. Singurul efort pe care trebuie sa-l faca USL e sa existe, la 2 decembrie a.c. ca sa ai pe cine pune stampila.
De aceea au si aparut ingrijorari privind o evolutie democratica a Romaniei: tot efortul de a rezista la Cotroceni impotriva unui vot popular de asemenea anvergura nu are sens. Peste trei luni, partidele din jurul lui Basescu ar fi spulberate, in conditiile unei numaratori corecte. Daca era posibila o negociere, Basescu o facea de acum.
Admitand ca nu va avea loc o lovitura de stat, de-adevaratelea, in decembrie se vor numara corect vot