Daca vinul pe care il bem n-ar fi tratat cu chimicale, n-ar fi fost nici atat de limpede si nici nu s-ar fi pastrat atata vreme in stare buna (s-ar oteti).
Principalele substante introduse in acest scop sunt sulfitii, termen care include dioxidul de sulf, sarurile formate de acidul sulfuros, sulfitul de sodiu (E221), metabisulfitul de potasiu (E224).
Un milion de supradozati
In cantitati mici, sulfitii nu sunt daunatori sanatatii oamenilor, cu exceptia celor alergici, a astmaticior si a altor persoane sensibile.
In cantitati mari, sulfitii sunt daunatori oricui. Marii bautori sunt deja intoxicati, desi ei cred ca li se trage numai de la alcool.
In Franta, de exemplu, unde consumul de vin este in varful topului european, organele sanitare au constatat ca se inregistreaza anual un milion de persoane supradozate - informeaza rue89.
S-a stabilit ca 70% din sulfitii pe care si-i introduce in organism o persoana adulta provin din vin. Dintre acestia, 3% depasesc doza zilnica admisa de norme, stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii la 50 mg/zi, pentru o persoana de 70 kg. Tot ce depaseste acest nivel este supradozaj.
Simptomele intoxicarii cu sulfiti
Cu sau fara supradoza, dioxidul de sulf poate declansa o reactie mai puternica sau mai slaba din partea organismului: dureri de cap, mancarimi, nas infundat, greutati in respiratie.
Profesorul Jean-Francois Nicolas, alergolog la Spitalul Universitar din Lyon, preciza intr-o publicatie franceza ca reactia la sulfitii din vin este complexa si nu neaparat de natura alergica. Adesea apare o hipersensibilitate pe care omul sanatos nici n-o simte in mod obisnuit, dar care poate lua forme foarte grave la astmatici.
Vinurile de altadata
Care este solutia? In mod evident, solutiile sunt doua. Prima prive