În plină criză politică, declanșată de oameni politici cu interese difuze, câteva femei curajoase au pus piciorul în prag, încercând să readucă țara la locul ei.
Aspazia Cojocaru, de 66 de ani, judecătoarea de la Curtea Constituțională a României (CCR) asupra căreia s-au făcut cele mai mari presiuni în această vară, a reușit să reziste și să întoarcă hotărârea prin care președintele Traian Băsescu putea fi demis. Dinspre cancelariile occidentale această decizie era fundamentală față de angajamentele democratice ale României, în vreme ce în țară au fost exersate mai multe scenarii care să mențină blocajul politic și starea de provizorat. Aspazia Cojocaru este prima femeie trimisă la Curtea Constituțională (2004), cea care le-a demonstrat celorlalți judecători de la Curte că dependența de zona politică poate fi întreruptă și că cei care fac numirile la CCR nu trebuie să rămână stăpânii celor ajunși acolo. „Transmiteți-i lui Ion Predescu să lupte în continuare singur“, a fost mesajul Aspaziei Cojocaru către fostul senator PSD, care a mărturisit că „a luptat cât a putut“ pentru împiedicarea unui verdict în favoarea lui Traian Băsescu. Deși amândoi au fost numiți la Curte de aceeași formațiune politică, Aspazia Cojocaru nu a avut nicio reținere să facă declarații care au enervat USL: „Dacă s-a stabilit un prag electoral şi acesta nu s-a întrunit, ce să facem? Să încălcăm legea?“; „Dacă nu s-a atins pragul, care-i problema? Eu nu vreau să fac pușcărie și să încalc legea, nu pot“. A fost, se pare, amenințată înainte de începerea crizei, atunci când CCR a decis că cel care reprezintă România la consiliile europene este președintele, nu premierul.
Alături de Aspazia Cojocaru, Iulia Motoc, de 45 de ani, o altă judecătoare a Curții Constituționale, a reușit să-i convingă pe reprezentanții Comisiei de la Veneția, de obicei extrem de reținuți,