Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniul Naţional a arpobat proiectul pentru construirea unui lift cu cremalieră care să lege Centrul istoric de Cetatea Râşnov.
Valoarea acestui proiect care prevede construirea un lift cu cremalieră care să asigure transportul către Cetatea Râşnov se ridică la 18,4 milioane de lei, jumătate din sumă fiind asigurată din foncuri europene şi cealaltă jumătate din bugetul primăriei. Primarul din Râşnov, Adrian Veştea a precizat pentru agerpres că “Am primit toate aprobările şi acum urmează să se întrunească comisia ADR 7 Centru de la Alba Iulia pentru a declara proiectul eligibil, apoi va urma procedura de contractare a firmei care va construi liftul cu cremalieră”.
Primarul a menţionat şi că “proiectul nu este foarte complicat” şi este de părere că acesta se va finaliza în 2013, când vor fi terminate şi lucrările de modernizare din Centrul Istoric al oraşului.
Lungimea traseului este de 165 de metri, cu o diferenţă de nivel de 94 de metri. Unghiul de înclinare este de 34 de grade, iar liftul cu cremalieră va avea două staţii, una de plecare din spatele Casei de Cultură şi a doua la Cetate. Liftul cu cremalieră va face 12 curse pe oră, cu câte 30 de persoane în cabină, estimându-se că va transporta 700 de persoane pe zi.
În prezent la Cetatea Râşnov se poate ajunge cu maşina până aproape de intrarea în cetate, sau pe jos. Cetatea Râşnov este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din judeţ după Biserica Neagră şi Castelul Bran, anual peste 150.000 de persoane ajungând să viziteze obiectivul.
Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniul Naţional a arpobat proiectul pentru construirea unui lift cu cremalieră care să lege Centrul istoric de Cetatea Râşnov.
Valoarea acestui proiect care prevede construirea un lift cu cremalieră care să asigure transportul către Cetatea Râşnov se ridică la 18,