Pesta porcină africană s-ar putea propaga în Europa de Est, avertizează organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), ea fiind deja prezentă în Rusia şi Ucraina, unde a fost detectată la sfârşitul lunii iulie.
Pesta porcină este o maladie virală care nu se transmite la om, dar care provoacă o mortalitate mare la porcii din crescătorii.
Numai în 2011, 300.000 de porci au murit sau au fost sacrificaţi în urma apariţiei unor focare de pestă porcină africană în Rusia. Pierderile economice au fost evaluate la 240 de milioane de dolari, potrivit FAO.
"Din momentul în care o ţară recunoaşte că este infectată, ea nu mai poate exporta carne de porc sau porci vii", afirmă Etienne Thiry, profesor de virusologie animală la Universitatea din Li?ge. Acesta a precizat că pesta porcină africană nu trebuie confundată cu pesta porcină clasică: "Sunt doi viruşi absolut diferiţi, chiar dacă prezintă simptome identice la porcul domestic.
Aşa cum indică şi numele, prima este endemică în Africa, unde virusul se transmite la porcii sălbatici prin unele specii de căpuşe. Acestea nu există în Europa decât în Peninsula Iberică şi de aceea, în trecut, au existat epidemii în Spania şi Portugalia", a mai precizat profesorul Thiry.
La ora actuală, nu există niciun vaccin împotriva pestei porcine africane. Singura soluţie pentru evitarea propagării sale rămâne vigilenţa, susţine dl. Thiry, care califică situaţia ca fiind extrem de serioasă, în special în acea parte a Europei care se învecinează cu Asia.
Autorităţile trebuie să fie extrem de vigilente. Mai ales că multe state tinere din UE apropiate Ucrainei, cum este şi cazul României, nu au norme sanitare la standarde europene