Vântul puternic a ridicat ieri-dimineaţă la ieşirea din Drobeta Turnu Severin nori de praf şi cenuşă de la Termocentrala Halânga, făcând aerul imposibil de respirat în patru sate din zonă. Cele câteva mii de oameni au probleme de fiecare dată când bate vântul, deoarece praful şi cenuşa acoperă totul. Praful şi cenuşa produse în urma arderilor chimice conţin particule dăunătoare atât oamenilor, cât şi mediului, legumele şi fructele uscându-se. Norul de cenuşă a putut fi văzut ieri de la o distanţă de zece kilometri.
„Aşa ne chinuim de mult timp. Cred că toţi o să murim din cauză că respirăm acest praf care are cupru, chimicale. Acasă nu pot să deschid un geam, să aerisesc în astfel de zile. Totul este plin de cenuşă şi miroase foarte greu. Nu poţi să respiri“, a spus un localnic din satul Cerneţi.
Oamenii spun că au depus nenumărate sesizări şi plângeri la Mediu, la conducerea termocentralei şi chiar la autorităţile judeţului Mehedinţi, însă nimeni nu a făcut nimic până acum.
„De azi noapte (duminică spre luni - n.r.) a început să bată vântul şi aşa păţim până când se opreşte vântul sau până plouă ca să se ude acel câmp unde duc ei cenuşa. Cred că acest fenomen este deja cunoscut în toată ţara, toată lumea ştie, dar nimeni nu face nimic. Toţi dau vina că nu au bani ca să construiască nu ştiu ce sistem ca să nu mai existe acest efect când bate vântul. M-am săturat să mai vorbesc pe acest subiect. E grav şi trebuie să se facă ceva“, a spus alt localnic.
Garda de Mediu Mehedinţi spune că ştie despre situaţia de la Halânga, însă nu poate interveni atâta timp cât nimeni nu depune nici o sesizare în acest sens.
„Domnul director este plecat şi noi nu putem să dăm nici o declaraţie. Cunoaştem situaţia mai de mult, dar astăzi (ieri - n.r.) nu a venit nimeni să ne sesizeze“, a spus secretara Gărzii de Mediu.
Nici conducerea Termocentralei, dar