Mai sunt câteva zile şi experimentul „clasa pregătitoare“ va fi pus în practică. Unii părinţi se tem de această noutate, motiv pentru care ar dori să-şi retragă copiii de la şcoală. Chiar şi unele cadre didactice sunt nedumirite de felul cum vor funcţiona aceste clase, în special în mediul rural, în unităţile de învăţământ cu clase simultane. La nivelul judeţului Vrancea, în anul şcolar 2012 – 2013, vor funcţiona 123 de clase pregătitoare, 46 dintre acestea nefiind complete încă.
Experimentul „clasa pregătitoare“ va debuta peste numai câteva zile. Deşi noul an şcolar începe pe 10 septembrie, pentru cei mai mulţi dintre părinţi, dar chiar şi pentru cadrele didactice, această formă de învăţământ continuă să stârnească controverse, incertitudini, în unele cazuri chiar teamă. Unii dintre co-piii înscrişi în clasele pregătitoare vor învăţa în spaţii din grădiniţe, iar alţii în clase din şcoli, unde condiţiile nu sunt adecvate vârstei lor.
Chiar dacă a ştiut încă de la început că vor fi lipsuri, iar unităţile de învăţământ nu sunt pregătite pentru înfiinţarea claselor pregătitoare, fostul ministru pedelist al Educaţiei a impus înfiinţarea clasei 0 încă din acest an. Este obligatorie pentru copiii care au împlinit 6 ani, care obligatoriu trebuie evaluaţi de un psiholog.
Vestea bună, în special pentru copii, este că orele se desfăşoară după un alt registru, mult mai lejer, ei fiind ajutaţi să înveţe prin intermediul jocului. Copiii vor putea desena, vor colora şi vor modela. Prichindeii care provin din familii cu posibilităţi materiale modeste vor beneficia de rechizite gratuite, potrivit ultimelor norme în vigoare în acest sens. „Părinţii trebuie să înţeleagă foarte bine că la clasa pregătitoare nu avem manuale, nu avem nişte caiete pe care neapărat trebuie să scriem. Nu se pun note sau calificative, dar avem catalog de prezenţă. Fiin