Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) doresc să încuviinţeze, din nou, vaccinarea elevilor în unităţile de învăţământ. Dacă în urmă cu ceva timp se stabilise ca vaccinurile cuprinse în Programul Naţional de Imunizări să fie efectuate doar de medicii de familie, acum MS are de gând să implice în campaniile de vaccinare, din nou, medicii şcolari.
Această schimbare ar putea surveni după ce medicii de familie au atras atenţia, în nenumărate rânduri, că neîmplicarea medicilor şcolari în campaniile de vaccinare ar putea conduce la creşterea numărului copiilor neimunizaţi, respectiv la apariţia unor epidemii de boli transmisibile. Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea, medicul epidemiolog Marina Maiorov, ne-a precizat că a aflat de această intenţie a MS, dar, până în prezent, nu s-a primit nimic oficial la sediul instituţiei.
Medicii de familie au primit deja de la DSP vaccinurile necesare pentru imunizarea copiilor. Aceştia ar vrea ca vaccinarea elevilor să fie făcută de medicii şcolari. „Ar fi foarte bine dacă medicii şcolari ar fi implicaţi din nou în campaniile de vaccinare ale elevilor. În alte ţări, ca Germania, Franţa, această muncă revine strict medicilor de familie, dar acolo poporul este educat. Aici, rar o să vezi un părinte care îşi ia copilul de mână ca să îl aducă la vaccinare. Plus, la noi, mulţi copii sunt lăsaţi în grija bunicilor, pentru că părinţii sunt plecaţi în Italia. Şi dacă el stă la munte, la bunici, face şcoala acolo, iar medicul de famile e în Focşani, în veci nu va veni la vaccinare“, susţine un medic de familie din Focşani.
Anual, la nivelul judeţului Vrancea sunt vaccinaţi aproximativ 12.000 de copii, în unităţile de învăţământ. În şcoli, vaccinurile obligatorii se fac la vârstele de 7, 9 şi 14 ani.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) doresc să încuviinţeze, din