O echipă de arheologi români vrea să realizeze o reconstituire a celui mai vechi oraş din Transilvania, care s-ar fi aflat odinioară pe actualul teritoriu al comunei Turdaş, din judeţul Hunedoara. Oamenii de ştiinţă vor să facă acest lucru în cadrul unui parc arheologic, care să fie construit în apropiere autostrăzii Sibiu Nădlac. „În Occident este plin de astfel de reconstituiri", a declarat pentru gândul Sabin Luca, directorul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu care a participat la cercetările arheologice de la Turdaş. El dă exemplul vecinilor unguri care au construit deja un parc arheologic similar.
Având în vedere faptul că o parte a acestei aşezări neolitice se extinde pe traseul autostrăzii Sibiu-Nădlac, Luca speră să realizeze o copie fidelă a primului oraş din Transilvania pe un teren aflat în apropierea acesteia, pe care şi-ar dori să îl obţină din partea autorităţilor locale.
Potrivit lui Luca, vechiul oraş avea 1.300 de metri de fortificaţii şi în jur de 6-7 kilometri de împrejmuiri. Sistemul de fortificaţii era realizat din lemn şi alcătuit din 11 palisade şi o serie de şanţuri succesive ce aveau la acea vreme o profunzime de 200 de metri. În aceeaşi zonă s-au descoperit şi două porţi, tot din lemn, cu turnuri, care reprezentau intrarea în sistemul de fortificaţii, dar şi o serie de obiecte din ceramică şi 60 de cuptoare.
Printre obiectele de ceramică descoperite la Turdaş se numără mai multe statuete antropomorfe şi zoomorfe, dar şi o serie de statuete ce reprezintă siluete aşezate pe tron.
O echipă de arheologi români vrea să realizeze o reconstituire a celui mai vechi oraş din Transilvania, care s-ar fi aflat odinioară pe actualul teritoriu al comunei Turdaş, din judeţul Hunedoara. Oamenii de ştiinţă vor să facă acest lucru în cadrul unui parc arheologic, care să fie construit în apropiere autostrăzii Sibiu Nădlac. „În Occiden