Alianţa formată în jurul PDL va avea succes doar dacă va respecta principiile de integritate propuse de societatea civilă, afirmă analiştii.
Vasile Blaga (PDL), Mihai Răzvan Ungureanu (ICCD), Aurelian Pavelescu (PNŢCD), Mihail Neamţu (PNR) şi Adrian Papahagi (FCD) au semnat, ieri, manifestul politic al platformei de dreapta. Acest pas va fi urmat, în luna septembrie, de semnarea unui protocol pentru constituirea unei alianţe electorale. Alianţa va avea, cel mai probabil, ca simbol, inima şi va avea o conducere colegială, în care vor fi reprezentaţi liderii fiecăreia dintre formaţiunile componente.
Ce şanse electorale are noua platformă, gândită ca o alternativă la USL? Potrivit unui sondaj recent realizat de CSOP, PDL ar fi votat de 20% din români, ICCD de 3%, iar PNR de 2%. Nu întotdeauna, însă, scorul unei alianţe este suma procentelor fiecărui partid. Analistul politic Cristian Ghinea crede că succesul noii alianţe este posibil dacă vor fi respectate anumite condiţii.
„Există în opinia publică o anumită aşteptare pentru un mesaj similar cu cel al Alianţei DA din 2004, axat pe anticorupţie şi integritate. PDL nu mai poate transmite un asemenea mesaj pentru că a jucat politic bazându-se pe baroni şi pe corupţi", este premisa de la care porneşte Cristian Ghinea.
PDL poate absorbi ong-urile
Acum, în schimb, fundaţiile de dreapta pot aduce „valoare adăugată" alianţei dacă „discursul lor etic va fi însuşit de noua formaţiune", crede Cristian Ghinea. „Totul este ca PDL să nu meargă pe principiul «guvernăm cu baronii, candidăm cu ONG-urile»", a adăugat Ghinea.
Politologul Stelian Tănase nu crede în succesul politic al acestei alianţe. „Nu are niciun viitor. Aceste platforme politice nu există. Din toată această alianţă există numai PDL, care are interesul de a nu intra singur în cursa electorală. Formaţiunile conduse de Ungureanu ş