La trei luni si jumatate de la preluarea puterii, Francois Hollande inregistreaza o cadere importanta de popularitate, consecinta unei degradari a situatiei economice si sociale dar si a diviziunilor din majoritatea sa asupra unpr subiecte precum Europa si energia nucleara, relateaza AFP.
Potrivit sondajelor efectuate in ultimele zile, cota de popularitate a presedintelui francez este in scadere puternica (intre 44% si 54% potrivit acestor sondaje), la fel ca si cea a premierului Jean-Marc Ayrault (46% - 57%).
Somajul care flirteaza cu pragul de 10%, o economie stagnanta, lantul de planuri sociale in industrie... in fata degradarii continue a situatiei, alegatorii par sa isi piarda rabdarea in fata unui executiv care a creat impresia ca nu a fost "destul de mobilizat" in luna august, potrivit politologului Brice Teinturier de la institutul Ipsos.
O critica sustinuta de aripa de dreapta a spectrului politic, care a acuzat "imobilismul" guvernului in perioada verii, dar si de stanga radicala, al carei lider a calificat drept "gaunos" si "aproape nimic" bilantul primelor o suta de zile ale noului executiv.
In fata acestor reprosuri, guvernul face referire la mostenirea bilantului lui Nicolas Sarkozy si vorbeste despre dorinta de a deschide "santiere pe termen lung" si bazate pe "concertare".
"Am gasit o situatie economica si sociala foarte dificile, am angajat schimbari dar acestea necesita timp, deci se poate vorbi de o anumita deceptie", a admis miercuri numarul doi al guvernului si ministrul Afacerilor Externe Laurent Fabius.
Acuzat, inclusiv in sanul Partidului Socialist, ca este prea sters, Jean-Marc Ayrault a cerut sa fie judecat in timp.
Guvernul s-a decis sa devanseze cu doua saptamani, in 10 septembrie, o sesiune extraordinara a unui proiect de creare a 150.000 de locuri de munca subve