O serie de bacterii din categoria stafilococilor, care provoacă infecţii majore, ar putea fi distruse cu ajutorul vitaminei B3, se arată într-un studiu realizat de specialiştii mai multor universităţi americane şi citat de bbc.com.
Vitaminei B3, numită şi niacină, acid pantotenic sau vitamina PP, îi este recunoscută ştiinţific proprietatea de a creşte capacitatea celulelor imunitare de a distruge stafilococii, dar şi de a mări numărul şi eficacitatea activităţii neutrofilelor, o categorie de globule albe care anihilează bacteriile patogene şi le digeră intracelular.
Realizatorii cercetării au testat efectele Vitaminei B3 asupra infecţiilor cu Stafilococ auriu, una dintre cele mai periculoase bacterii, răspândită mai ales în spitale şi în creşe, dar a cărei incidenţă este destul de crescută şi în rândul persoanelor din penitenciare, din unităţi militare sau la atleţi. În demersul lor ştiinţific, specialiştii au folosit doze mari de Vitamina B3 - mult mai crescute decât acelea care se obţin în mod normal din alimentaţie - pe care le-au administrat atât animalelor, cât şi unor mostre de sânge uman. Rezultatele studiului au indicat că nu există dovezi clare că un aport ridicat de vitamina B3 ar putea trata infecţiile provocate de bacterii, deşi vitamina activează anumite gene antimicrobiene din celulele organismului infectat, gene care sporesc capacitatea celulelor imunitare de a anihila bacteriile.
Specialiştii susţin că, pentru rezultate optime, ar fi indicat ca studiul să fie continuat pe subiecţi umani. Această nouă cercetare este considerată un pas important în elaborarea unor noi metode de tratament, în condiţiile în care s-a dovedit că majoritatea antibioticelor, considerate medicamente-minune, nu au nicio putere în faţa infecţiilor bacteriene cu stafilococ.
În ceea ce priveşte alimentele bogate în Vitamina B3, acestea sunt: drojdiile