Românii care vor să înfieze copii se plâng că schimbările aduse legii adopţiilor în aprilie îngreunează procedurile şi discriminează.
După ce Legea Adopţiilor a fost modificată la începutul acestui an, numărul românilor, dar şi al străinilor care vor să adopte copii abandonaţi de părinţii naturali a crescut.
Şansele lor de reuşită sunt însă reduse de birocraţia care nu e mult diminuată, mai ales când vine vorba despre românii care au domiciliul în afara ţării.
67.000 abandonaţi, doar 1.400 adoptabili
"Telefonic s-au făcut foarte multe solicitări, sau pur şi simplu oamenii sună pentru a se informa", ne-a explicat Ramona Popa, purtătorul de cuvânt al Oficiului Român pentru Adopţii (ORA).
Statisticile exacte ale numărului de adopţii făcute după schimbarea legii nu sunt încă disponibile, însă mai mulţi copii au ajuns în familii pentru perioade de probă.
"Spre exemplu, anul trecut în perioada ianuarie-august au fost 350 de potriviri (n.r. testul care arată compatibilitatea dintre familia adoptivă şi copil), în acest an, în aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 500", a mai explicat reprezentantul ORA.
În condiţiile în care sunt circa 2.000 de cupluri din ţară care au obţinut actele care le permit să adopte, numărul copiilor abandonaţi este de circa 67.000 de mii, iar al celor adoptabili mai mic de 1.400.
"Eu vreau să adopt un copil împreună cu soţul, care e cetăţean UE, iar în luna octombrie ar trebui să am toate actele gata. Cu toate că suntem căsătoriţi, copilul îl adopt doar eu, soţul nu va fi în acte tatăl lui, deşi ni s-a cerut acte la dosar şi din partea lui, că nu are cazier, că nu a abandonat un copil în România", îşi prezintă pe scurt situaţia Nicoleta Brunel, care este şi coordonatoarea Asociaţiei "SOS Infertilitatea" (www. vremsaadoptam.ro).
Revoltător este şi modul în care sunt trataţi cetăţenii români cu domicil