Inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea vor demara, de săptămâna viitoare, controalele în şcoli, pentru a vedea dacă acestea respectă normele sanitare în vigoare. În anul şcolar precedent, situaţia nu era tocmai roz. Elevii şi preşcolarii din mediul rural, ba chiar şi unii de la oraşe au învăţat în unităţi de învăţământ fără autorizaţie sanitară. Chiar dacă la capitolul igienizare, fiecare director şi-a dat tot interesul ca totul să fie pus la punct, ei nu pot face mare lucru în ceea ce priveşte obţinerea autorizaţiei. În mediul rural, şcolile şi grădiniţele au toaletele în curte, iar apă curentă lipseşte cu desăvârşire, iar la oraşe, locaţiile unor unităţi sunt situate în blocuri, având intrare comună cu locatarii, fapt ce nu le permite obţinerea autorizaţiei.
Autorizaţiile sanitare vor rămâne un vis, cel mai probabil, pentru majoritatea unităţilor de învăţământ din judeţ. Inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea vor demara controale în şcoli, de săptămâna viitoare, pentru a constata dacă acestea respectă normele sanitare în vigoare şi dacă situaţia s-a schimbat în vreun fel faţă de anul şcolar precedent.
Şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) au solicitat managerilor unităţilor de învăţământ o statistică, în ceea ce priveşte stadiul avizelor sanitare. Situaţiile trebuie trimise până vineri. Cei de la ISJ sunt conştienţi de faptul că situaţia nu s-a schimbat prea mult faţă de anul şcolar precedent. „Până vineri, directorii trebuie să trimită un raport cu unităţile de învăţământ care au, care nu au şi ce demersuri au făcut pentru a putea obţine această autorizaţie sanitară. Sunt unităţi în reabilitare, care nu o pot obţine până la finalizarea lucrărilor, dar sunt şi şcoli care nu au apă curentă şi atunci este imposibil să obţină autorizaţia“, ne-a declarat