În primele două luni de vară - iunie şi iulie - s-a menţinut tendinţa de uşoară scădere a numărului de autorizaţii eliberate pentru construirea de locuinţe, bilanţul la şapte luni indicând un regres de 3,3% faţă de perioada similară a anului trecut.
Astfel, în intervalul ianuarie-iulie au fost eliberate ceva mai mult de 22.000 de autorizaţii, cu circa 750 mai puţine decât în 2011, semn că investitorii din piaţa imobiliară nu se simt încă suficient de confortabil pentru a relua dezvoltarea de locuinţe.
Drept dovadă, de la începutul anului în fiecare lună două autorizaţii din trei au fost eliberate pentru construirea de locuinţe în mediul rural, arată datele de la Statistică.
Regiunea nord-est a ţării, mai exact nordul Moldovei, zonă care în ultimii ani a fost surpriza plăcută pe piaţa construcţiei de locuinţe, a înregistrat în primele şapte luni cea mai importantă scădere în ceea ce priveşte numărul de autorizaţii emise după ce primăriile au eliberat cu 238 mai puţine avize.
În prima parte a zilei de ieri, Institutul Naţional de Statistică a anunţat o creştere cu 16,3% a numărului total de autorizaţii eliberate pentru construirea de locuinţe în primele şapte luni ale anului, până la nivelul de 26.540.
La sesizarea ZF, în urma consultării datelor pentru fiecare lună în parte, instituţia a revenit asupra comunicatului şi a modificat datele, precizând că "într-adevăr a fost o eroare la cifra cumulată prezentată în comunicat, eroare care a rezultat în urma prelucrării datelor şi care nu a fost sesizată".
Revenind la piaţa locuinţelor, 2012 este cel de-al patrulea an de scădere atât a preţurilor, cât şi a numărului de case noi date în folosinţă, iar în condiţiile unui sistem bancar care încă îşi "linge rănile" şi ale unei economii care se luptă să crească cu 1%, situaţia nu pare a se schim