România rămâne pe locul 13 la nivel mondial în topul ţărilor atractive pentru investiţii în energia regenerabilă, arată un studiu al companiei de consultanţă financiară Ernst & Young. Succesul în domeniu depinde însă de modul în care executivul şi legislativul pot susţine acest sector, ceea ce înseamnă acţiuni imediate, subliniază raportul.
Afacerile în domeniul energiilor regenerabile sunt costisitoare, iar pentru atragerea firmelor în acest sector e nevoie de stimularea investiţiilor pe termen lung, scriu experţii de la Ernst & Young. Raportul notează că e nevoie de adoptarea rapidă a unor măsuri în acest domeniu de viitor, succesul României fiind determinat, printre altele, de ataractivitatea dată de legislaţia privitoare la aşa numitele certificate verzi.
Numai că acest domeniu e limitat şi cantitativ, şi în timp, iar asta i-ar putea face pe investitori să se orienteze spre alte ţări, cu legislaţie mai permisivă. Compania de consultanţă atrage atenţia că există pieţe imense, cu necesităţi mari în domeniul energetic şi care ar putea concentra toţi bani disponibili în domeniu.
E vorba de India şi China, iar planurile internaţionale de investiţii anunţate în energie vizează sectoarele tradiţionale ale producţiei, în termocentrale şi hidrocentrale. Asta înseamnă că pentru a rămâne în joc şi pentru a continua să atragă bani în sectorul energiei, România ar trebui să treacă imediat la construirea de programe coerente care să facă aceste investiţii atractive şi, în acelaşi timp, să continue să sprijine implementarea noilor tehnologii, cum ar fi serviciile energetice şi reţelele computerizate de energie, consideră reprezentanţii E&Y. În plus, raportul companiei de consultanţă vorbeşte de nevoia unei strategii energetice clare şi de obţinerea mai uşoară a finanţărilor în domeniu.
"Este necesară elaborarea unei strategii energetice clare, care