Potrivit unui sondaj IRES, citat de mai multe publicaţii, USL ar fi pierdut în numai două zile, după decizia Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, 10% din intenţiile de vot, alunecând de la peste 64% din preferinţe la 54%.
În absenţa altor sondaje cu care să poată fi comparată cercetarea realizată de institutul condus de domnul Vasile Dâncu, aceasta trebuie privită circumspect. În realitate, există un număr foarte mare de factori care pot influenţa alegerile legislative din această toamnă/iarnă care se pot dovedi cruciali la un moment sau altul încât să descurajeze orice predicţie.
Singurele date (cvasi)certe de care dispunem în acest moment sunt rezultatele de la locale şi - până nu se vor fi constatat oficial fraude masive la referendum - cele 7,4 milioane de voturi împotriva lui Traian Băsescu. Din acest punct de vedere, întoarcerea lui Băsescu la Cotroceni pare, la prima vedere, să facă jocul USL, care poate miza şi în campania pentru legislative aversiunea unei mari părţi a populaţiei faţă de preşedinte pentru a-şi asigura un scor confortabil peste cele 50% necesare obţinerii majorităţii absolute şi formării guvernului.
Aparenţele pot fi însă înşelătoare. Imediat după locale, când, cu toate voturile USL+PSD+PNL, abia dacă a reuşit să adune în jur de 60%, alianţa socialistă îşi fixase drept obiectiv pentru legislative o majoritate de cel puţin două treimi care să-i permită să modifice Constituţia. Declararea de către CCR drept neconstituţională a legii electorale (uninominalul pur) şi eşecul referendumului au făcut, practic, această ţintă de neatins. Într-un interviu acordat României libere, şeful IMAS, sociologul Alin Teodorescu, susţine că acest eşec al USL nu va afecta în niciun fel rezultatele sale la alegeri, dar, deja, modificarea definiţiei victoriei de la