Hotărât lucru: românul are imaginaţie. Dar când vine vorba despre imaginaţia elevilor care nu şi-au învăţat lecţia, totul se transformă în râsu – plânsu. Perlele, cum ne-am obişnuit să numim enomităţile debitate de elevi la BAC, sunt de fapt o lipsă de cultură acută a tinerilor din ziua de azi, scrie RTV.
“Baltagul”, de Mihail Sadoveanu, a fost cu siguranţă unul din subiectele pe care elevii nu şi le-au dorit la bacalaureat.
“Baltagul este un fel de topor folosit şi în zilele noastre pentru comiterea crimelor. După acest topor a plecat Victoria Lipan, probabil că avea nevoie de el pentru muncile câmpului”, a explicat un elev.
Un alt elev dovedeşte şi mai multă imaginAţie, dar şi faptul că nu a avut curiozitatea să citească opera: “Soţul o lăsase singură acasă şi femeia nu înţelegea pe unde umblă de atâta vreme, aşa că a încălecat pe cal şi a mers să îl caute. Îi era teamă că o să-l prindă cu o femeie, dar l-a găsit mort”.
“Victoria era, de fapt, o ţărancă fără viziune despre lume. Dar nu putea să stea liniştită, pentru că calul Bator nu oferea iubire şi mângâieri, la fel ca soţul ei”.
“Baltagul este un fel de topor folosit şi în zilele noastre pentru comiterea crimelor. După acest topor a plecat Victoria Lipan, probabil că avea nevoie de el pentru muncile câmpului său ca să taie lemne”.
Ilie Moromete, personajul principal al lui Marin Preda în “Moromeţii” a avut şi el o caracterizare aparte: “Părerea mea e că Ilie Moromete lua la mişto pe toţi pentru că se credea superior din naştere. N-a avut nevoie de multă şcoală şi de aceea e idolul meu”, au mai găsit profesorii într-o lucrare.
Un alt elev a scris că “cele patru elemente de structură de la Moromeţii sunt cele patru volume. E un roman-fluviu şi n-a încăput într-o singură carte”.
Pentru unii elevi, gramatica se dovedeşte un teren încă necunoscut chiar şi la sfârşitul li