Vasile Blaga, Mihai Razvan Ungureanu, Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Aurelian Pavelescu au lansat astazi un asa numit manifest al dreptei, menit sa prefigureze aparitia unei aliante electorale, probabil "Forta Populara". Orice alcatuire politica noua capabila sa echilibreze scena politica si sa actioneze ca o contrapondere la USL merita atentie, insa nu sustinere neconditionata. E bine ca PDL accepta discutiile cu alte patru partide sau ong-uri, alta sansa nu are in fata PSD si PNL. Noua constructie are in fata cateva obstacole majore. Depasirea lor se anunta destul de dificila.
Cea mai mare provocare va fi armonizarea si gestionarea orgoliilor. Ideolog de stanga, Vasile Dancu exagereaza cand afirma ca dreapta are slabe sanse de unificare din cauza profilului liderilor sai, dar are dreptate cand observa dificultatea de integrare a noilor veniti in disciplina de partid.
S-a vazut si in cazurile Macovei, Preda, Voinescu cat de greu inghit politicienii libertatile, nazurile si pretentiile unor intelectuali obisnuiti cu standardele societatii civile. Ca si cum n-ar fi destul, se manifesta deja tensiuni intre cei cinci asezati la masa negocierilor. Tocmai pentru a evita conflictul acum, vor forma, probabil, o conducere colectiva. Insa realitatea e ca fiecare se crede, in sinea lui, indreptatit sa-i conduca pe ceilalti. La intrebarea: cine este seful, unii vor raspunde Blaga, altii MRU si cativa vor tipa pur si simplu: Eu! De aici nu poate iesi nimic bun pe termen lung.
Cine sunt, apoi, reprezentantii dreptei? Ce-i recomanda sa ocupe aceasta pozitie simbolica? Adversarii lor de la USL se grabesc deja sa-i prezinte in tuse groase drept amploaiati la stat si sinecuristi. La Antena 3, secretarul general adjunct al guvernului, Dan Mihalache, promitea deja sa publice costul deplasarilor lui Mihai Neamtu pe bani publici cat a lucrat la ICCM