Ne aşteaptă vremuri grele, cu scumpiri în lanţ nu doar la energie şi gaze, ci şi la alte produse de bază. Una dintre cele mai mari creşteri se va înregistra la lapte şi la produsele lactate. Pe dozatoarele de lapte amplasate în zona Pieţei Burdujeni şi a Pieţei Mici este anunţată deja această scumpire începând cu data de 1 septembrie. Astfel, în loc de 2,5 lei/litru, laptele se va vinde cu 3 lei/litru, ceea ce înseamnă o scumpire cu 20%.
Reprezentanţii Direcţiei Agricole Suceava spun că această creştere este absolut justificată, iar valul scumpirilor este posibil să fie abia la început.
„Totul pleacă de la secetă şi de la scumpirea furajelor. Porumbul boabe se vinde acum cu 1,5 lei/kg, faţă de 0,6-0,7 lei/kg, cât era în primăvară, iar previziunile noastre arată că la începutul anului viitor va trece de 2 lei/kg”, a arătat Vasile Tofan, specialist în cadrul Direcţiei Agricole Suceava.
Pe de altă parte, lipsa precipitaţiilor a dus la „pârjolirea” imaşurilor, ceea ce înseamnă hrană mai puţină şi de mai proastă calitate pentru animale.
„Animalele sunt duse la păscut pe mirişte, iar crescătorii îşi fac provizii încă de pe acum de furajele necesare pe timp de iarnă. Chiar dacă în ultima vreme a plouat, cantitatea de apă din sol este insuficientă, iar pe deasupra mai este şi vântul care usucă totul, deci nu sunt premise prea bune pentru agricultură”, a adăugat Vasile Tofan.
Efectele secetei şi lipsa locurilor de păşunat se văd deja în preţul caşului din pieţe. Dacă acum două-trei luni un kilogram de caş se vindea cu 13-15 lei, acum a ajuns la 19 lei.
Şi în domeniul panificaţiei s-au operat deja majorări ale preţurilor. Reprezentanţii Mopan Suceava, cel mai mare producător de pe piaţa locală, au operat deja o modificare cu 20% , scumpirea fiind dictată de creşterea preţului grâului de la 0,7-0,8 lei/kg, la 1,1-1,2 lei/kg.
@N_P