Coada calului, Equisetum arvense, pe numele stiintific, creste prin locuri umede, pe campii, pe malul raurilor de munte sau de-a lungul cailor ferate si, in functie de zona geografica, se mai numeste si parul porcului, barba ursului, coada iepei, nodatica, opintici, bradisor, coada manzului.
Coada-calului, o planta extrem de bogata in minerale, protejeaza inima si vasele de sange, are efecte antimicrobiene, antiseptice, anti-inflamatorii, conserva acuitatea vizuala si stimuleaza digestia. Dar cea mai apreciata calitate este cea de diuretic natural.
Printre substantele importante din compozitia sa se numara acidul salicilic, vitaminele B1 si C, flavonoidele, bioxidul de siliciu si sarurile de potasiu.
Intern, coada calului se poate administra sub forma de ceai, pulbere, tinctura. Ceaiul din coada calului se prepara dintr-o lingurita cu varf de planta, peste care se toarna o cana cu apa clocotita, dupa care, peste un minut, se strecoara. Se pot bea zilnic doua cesti de ceai.
Detoxifiant natural
Tinctura de coada-calului contribuie la eliminarea rapida a toxinelor din organism. Poate fi procurata de la plafar sau de la magazinele de produse naturiste, dar poate fi preparata, extrem de simplu, si acasa.
Se pun la macerat, la caldura, timp de doua saptamani, zece grame de planta uscata si maruntita in 50 ml de alcool alimentar. Amestecul se agita zilnic. Se filtreaza si se pastreaza la rece in sticle mici, de culoare inchisa. Din acest amestec se administreaza cate o lingurita de trei ori pe zi, timp de o luna pentru tratarea multor boli precum guta, bolile de piele, reumatismul si alergiile cutanate.
Pulberea de coada-calului se obtine macinand planta bine uscata si maruntita in rasnita de cafea. Se macina cat se consuma in doua saptamani, perioada dupa care planta isi pierde din calitati.