Bursa de la Shanghai se apropie de minimele din 2009
Declinul pieţei de acţiuni se conturează pe fondul unor rezultate slabe ale companiilor cu profil industrial
Michael Pettis, profesor la Universitătea din Beijing, spune că datoria Chinei reprezintă o mare problemă şi creşterea ei reprezintă un simptom al fenomenului investiţiilor greşite
Indicele Shanghai Composite al Bursei din China a alunecat în acest început de săptămână către nivelul de 2.000 de puncte, periculos de mult de minimele din 2009, după ce în cea mai mare parte a anului trecut acesta s-a regăsit în zona de 3.000 de puncte. Scăderile din piaţa de acţiuni din această ţară sunt antrenate de rezultatele slabe ale companiilor raportate recent. Astfel, veniturile acestora s-au redus cu 5,4% în luna trecută, faţă de luna iulie din 2011, la 366,8 miliarde yuani (57,7 miliarde dolari), potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică din China, citat de Bloomberg Businessweek.
Profiturile companiilor cu profil industrial s-au redus, în consecinţă, cu 2,7% în primele şapte luni din 2012, faţă de perioada similară a anului trecut, la 2,7 trilioane yuani. Raportul de schimb trebuie privit şi prin comparaţie cu datele precedente, având în vedere că în primul trimestru din 2012 încă se mai consemna un avans de 2,2%, iar în primele şapte luni din 2011 saltul anual era de 28,3%. Situaţia este încă şi mai deteriorată în cazul companiilor aflate în proprietatea statului şi unde declinul a fost de 12,2%.
Reculul consemnat la nivel corporativ ameninţă creşterea economică care a fost de 7,6% în trimestrul al doilea din 2012, faţă de intervalul corespondent din 2011. Bank of America şi Deutsche Bank şi-au redus deopotrivă proiecţiile de creştere economică la 7,7%.
Capitalul fuge din China
Michael Pettis, profesor de Finanţe la Guanghua School of Management a Univ