Blocurile comuniste ale Germaniei de Est, cu încăperi mici şi faţade mohorâte, au devenit proprietăţi "fierbinţi", ţinte pentru investitori din întreaga lume care caută active sigure în care să-şi plaseze averile în contextul crizei economice şi financiare, potrivit unei analize Bloomberg.
Piaţa imobiliară germană pare că a intrat într-o perioadă de boom în contextul crizei datoriilor de stat din zona euro şi încetinirii creşterii economice mondiale.
Măsurile anticriză şi de stimulare a economiei luate de băncile centrale au redus randamentul activelor sigure, precum obligaţiunile de stat germane, în timp ce deţinerile care ar da câştiguri bune, precum datoriile guvernamentale ale statelor de la periferia zonei euro, sunt ocolite din cauza incertitudinilor privind viitorul Europei.
Fortress Investment Group se pregăteşte să vândă 38.000 de apartamente în Dresda, o mare parte dintre acestea în blocuri construite în perioada comunistă, după ce mai multe fonduri de investiţii, inclusiv giganţii americani Blackstone Group şi Cerberus Capital Management, au cumpărat în acest an portofolii de proprietăţi care includ astfel de locuinţe.
"Apartamentele germane sunt smulse din mâinile celor care le vând. Pentru fiecare portofoliu scos la vânzare există cerere din plin", comentează pentru Bloomberg Andre Adami, analist la BulwienGesa AG, în Berlin.
Investiţiile străine pe piaţa rezidenţială din Germania au crescut puternic în acest an, fondurile de capital privat, companiile de asigurări şi fondurile de pensii fiind în căutarea unor active sigure, dar care să dea randamente mai bune decât, spre exemplu, obligaţiunile de stat germane, americane sau japoneze.
Aproximativ jumătate dintre achiziţiile de proprietăţi rezidenţiale efectuate în prima jumătate a acestui an în Germania au fost realizate de investitori străini. Aceştia au plătit