Printre cearşafuri, în uniformă, sau sub acoperire oamenii legii se mută vara pe Litoralul românesc. În timp ce toţi cei din jur se relaxează, ei sunt în misiune şi nu se pot bucura de atmosfera de vacanţă.
Plutonierul-major Constantin Silviu Popa (39 de ani) este şeful dispozitivului de Jandarmerie din Vama Veche. Conduce o grupă de 19 jandarmi, care toată vara a avut ca misiune să asigure liniştea turiştilor de pe litoral. „Este vorba despre atitudine", explică jandarmul de Vama Veche secretul meseriei sale. El spune că misiunea sa nu este deloc uşoară, însă nu imposibilă odată ce a ajuns să înţeleagă „fenomenul" Vama Veche.
„Este o entitate vie, mereu în mişcare. Situaţia diferă de la o oră la alta. Acum se duc la culcare şi se face linişte, apoi toţi ies pe străzi şi începe agitaţia. Ca să stăpâneşti situaţia, trebuie întâi să cunoşti şi să înţelegi cutumele. Vama Veche este prin excelenţă un loc al libertăţii totale, al nonconformismului", spune jandarmul.
Cei mai liniştiţi: „rockerii fioroşi"
Popa susţine că turiştii din staţiunea cea mai excentrică de pe Litoralul românesc se împart în două mari categorii. Cei care stau câteva zile şi cei care uită să mai părăsească Vama. Sunt goniţi doar de vremea răcoroasă de toamnă. „Sunt vreo 20-30 de tineri care vin primăvara şi pleacă toamna. Este o gaşcă de braşoveni care a venit de la începutul sezonului. I-am văzut că se instalează cu cortul şi au de gând să stea mult. I-am întrebat: «Voi? Care-i treaba?». «Mai stăm o zi», «Mai stăm două».
S-au făcut două luni şi ei tot n-au mai plecat. Le mai vin prieteni în vizită. Cei care şi-au făcut o situaţie le fac cinste, chefuiesc, stau cât stau, apoi pleacă. Gaşca rămâne în Vamă, aşteptând următoarea tură de prieteni. Unora le place să trăiască aşa", povesteşte plutonierul-major detaşat la Vama Veche.
Acesta spune că, de ce