Pescarii din comuna Hinova au rămas fără cuvinte în această dimineaţă când au văzut că mâlul de la malul Dunării este plin cu peşti. Mii de caraşi, somni şi şalăi, neajunşi la maturitate au rămas în ierburi după ce apa a scăzut şi au murit.
Totul s-a întâmplat din cauza secetei, întrucât în zonă nu a mai plouat de mai bine de două luni, iar Dunărea a scăzut dramatic, debitul apei ajungând la jumătate din cât ar trebui să fie. Autorităţile navale sunt îngrijorate şi trebuie să ia urgent măsuri.
"Nivelul Dunării au scăzut foarte mult în ultimul timp, debitul este foarte mic, de 2200 metri cubi pe secundă, fiind practic la 50 de la sută faţă de media normală. Din această cauză şi navele întâmpină dificultăţi, motiv pentru care îi sfătuim pe marinari să folosească şenalul navigabil în limita posibilă. De asemenea navele nu trebuie să depăşească o greutate de 1,50 tone", a declarat Marinică Genovu, căpitan Căpitănia Zonală Portuară Drobeta Turnu Severin.
"Este dezadtru, nu am mai văzut niciodată aşa ceva, te doare sufletul când te uiţi şi vezi, sunt mii, sute de tone. A scăzut apa şi au rămas peştii la mal. Nu am mai văzut niciodată aşa ceva.", a spus Ion Iosif, pescar.
Pescarii spun că după această tragedie mult timp de acum înainte nu vor mai avea ce să pescuiască, iar dacă nu va ploua cât mai repede Dunărea va scădea şi mai mult.
"De când sunt eu în Hinova nu s-a mai întâmplat aşa ceva, a scăzut foarte mult Dunărea brusc şi peştii au rămas la mal. Toţi sunt puieţi şi mult timp de acum înainte nu vom mai avea ce să prindem. Tot malul Dunării cât vezi cu ochii este plin de peşte mort", a spus Virgil Dumitrana, pescar din comuna Hinova.
Oamenii au fost sfătuiţi să nu consume peştele mort pentru că ar putea fi infestat.
Pescarii din comuna Hinova au rămas fără cuvinte în această dimineaţă când au văzut că mâlul de la m