Avem douǎ cifre certe: la localele din iunie, 4,5 milioane de voturi pentru listele USL la consiliile judeţene. La referendum, 7,5 milioane de votanţi pentru demiterea lui Traian Bǎsescu. Dacǎ la alegerile parlamentare s-ar prezenta 11 milioane de alegǎtori (cifra maximǎ înregistratǎ în ultimii 4 ani), voturile tuturor nemulţumilor de actualul Preşedinte ar reprezenta procentajul uriaş de 68%.
Este evident cǎ între aceştia se aflǎ şi o parte din votanţii PPDD, România Mare, PNG şi ai altor partide mai mici. Sǎ zicem, cam 10% (trebuie ţinut cont cǎ nu întregul electorat al acestor partide, mai ales al PPDD, a votat pentru demitere). Deci, din perspectiva rezultatelor referendumului, USL ar fi îndreptǎţit sǎ spere, în toamnǎ, un scor de 58-60%. Asta ar fi varianta cea mai optimistǎ pentru ei.
Aceste calcule sunt valabile pentru ziua referendumului. Când cei 7,5 milioane nu ştiau cǎ votul lor a fost inutil. Cei mai mulţi dintre ei vor agrea explicaţia furnizatǎ de cǎtre cei pe care îi simpatizeazǎ, adicǎ liderii USL: Traian Bǎsescu nu a jucat cinstit când a îndemnat la boicot iar Curtea Constituţionalǎ a judecat pǎrtinitor. O parte însǎ va acuza pe aceiaşi lideri USL de lipsǎ de viziune tacticǎ şi vor aprecia drept nedemne şi costisitoare maşinaţiile prin care au încercat sǎ rǎstoarne, post-factum, rezultatul înregistrat de Biroul Electoral Central. Câţi sunt într-o parte, şi câţi în alta, ne pot spune doar sondajele fǎcute dupǎ 29 iulie. Le luǎm în ordinea efectuǎrii, nu în cea a publicǎrii.
Sondajul CSOP, efectuat între 10-13 august, a fost dat publicitǎţii dupǎ 15 zile, practicǎ pe care am mai constatat-o la începutul anului ("Manipularea prin omisiune", 22 Februarie). Conform acestuia, USL se aflǎ pe un trend uşor descrescǎtor, ajungând la 50%. Sondajele în care înregistra scoruri mai bune nu au fost publicate, motivele le gǎsiţi în articol